fredag den 24. december 2010

Jul - igen....

Ja, så blev det utroligt nok jul igen.. Ganske nostalgisk - som sædvanligt. I år har jeg faktisk formået at lave en ønskeseddel til tiden! Jeg har blandt andet ønsket mig en ny termikhat, som ikke er sort. Hvis jeg ikke får den, bliver jeg simpelthen nødt til at købe én. Selvom jeg har opnået min ret høje status som blackhat, så klarer jeg altså ikke en sæson mere med sveden løbende ned af nakken.
      Det bedste ved julen må dog være maden, tænker jeg. Andesteg, brunede kartofler, rødkål - hele svineriet. Hvert evig eneste år går vi igennem det samme madorgie - og hvert evig eneste år siger vi, at vi har tabt kiloene inden marts. Julen er fyldt med overraskelser! I går sad jeg med min lillesøster og spillede noget så uskyldigt som tegn og gæt. Jeg sidder tilbagelænet og nyder en varm kop gløgg da min lillesøster, der næsten lige har lært at læse, spørger mig hvad en gynækolog er. En gynækolog i tegn og gæt - interessant?!
      Men I må alle have en god jul!:)


Thermals

tirsdag den 7. december 2010

Advanced Soaring Made Easy


Så lykkedes det, på mystisk vis, at skaffe "biblen" - Advanced Soaring Made Easy -Bernard Eckey. Efter et par ubesvarede emails, med spørgsmål om hvordan bogen skulle bestilles, dukkede der pludselig en pakke op til mig fra KDA. KDA har simpelthen formået at betragte mine spørgsmål som bestillinger - flot nok egentlig, bogen skulle jo bestilles alligevel!


Jeg har fået blod på tanden efter at have kigget i bogen. Den ser rigtig god ud! De første par sider lever virkelig op til  idéen om, at bogen skal være letforståelig men stadig lærerig.

Vender tilbage med mere review når jeg kommer ordenligt igang! :)







Thermals

lørdag den 13. november 2010

Vintervedligeholdelse

Hej!
Nu begynder tiden, hvor de fleste svæveflyvere så småt begynder at se deres familie og venner igen. Efter en sæson præget af aske, ARC'er og blandet vejr er det igen tid til at bevæge sig inden døre og vente på foråret - og mens vi alle venter på forårets herlige opadgående luftstrømme, med kumulusskyer så langt øjet rækker, starter også tiden, hvor vi svæveflyvere må reparere og vedligeholde alt det materiel, der følger med en svæveflyveklub. Så mens den mentale kamp imod temperaturen og de stabile luftlag er i gang, kan man holde sig igang med polering, rengøring, smørring og meget mere.
      Vi fik i dag rodet lidt op efter sæsonens strabadser og klargjort flyene til vedligeholdelse. ASK 21'eren står i øjeblikket på hovedet med et meget beskidt hovedhjul stikkende ud fra den smukke hvide glasfiberkrop. Der er nok, der skal gøres - så vinterens flyve-pause-depression bliver holdt lidt i stik, mens man kan gå og gejle hinanden op med gode historier og forventninger til foråret.

Tilføj billedtekst
Her ses et af mine ynglingsbilleder fra 2010, hvor en god klubkammerat holder vingetippen, mens jeg sidder og funderer over, hvilken sky der mon er bedst... Så vidt jeg husker, blev det til en tretimers flyvning med ret høj base 5400' eller noget der omkring.  

Tak til alle der har deltaget i sæsonen 2010! Nu ser jeg bare frem til foråret, hvor der virkelig skal flyves strækflyvning. Forhåbentligt er jeg meget bedre rustet til netop den sag, når jeg har gennemgået strækflyvningskurset til vinter, samt læst i Advanced Soaring Made Easy. 
Jeg kontaktede Kongelig Dansk Aeroklub i håbet om at kunne få en forklaring på, hvorfor bogen ikke er til salg i deres pilotshop. En klubkammerat havde nemlig fortalt mig, at han havde købt bogen igennem KDA. 
      To dage efter min afsendte mail skriver KDA, at bogen er på lager, men at den er så ny, at den endnu ikke er opdateret på siden - lidt mystisk;) Men nu har jeg spurgt, om jeg kan få bestilt et eksemplar, så mon ikke jeg kan få den snarrest. 

Thermals

søndag den 7. november 2010

Resultater fra landingskonkurrencen

Hej!:)

Jaaa.. Det blev desværre ikke til min fordel, da gårsdagens landingskonkurrence SKULLE udføres fra forsædet af ASK-21'eren. Jeg har ikke fløjet ASK-21 i alt for lang tid - har hellere ville flyve ASW-19;) - så fik lige disponeret landingen et par meter for meget bagved markeringen:/ Vinderen blev Århus Svæveflyveklubs formand, Michael Rasmussen, der med sine utallige timer i ASK-21'eren nok var mere rustet til denne opgave end mig. Michael formåede at lande 1,21 meter bagved markeringen. 
      Dagen var præget af en nordlig vind v320/350 med ca. 12kt. Men grundet vand på banen var vi tvunget til at starte fra bane 27, hvilket selvfølgelig forskyldte en lidt irriterende sidevind - man ville jo selvfølgelig foretrække Århus' bane 29 istedet, men dette var altså ikke muligt på grund af en mindre sø midt på banen. Dette forskylder også et wind shear, da en skov er placeret langs bane 27's side. 
      Men nok af dårlige undskyldninger!!;) 

Jeg har besluttet mig for at købe bogen, Advanced Soaring Made Easy, som jeg igår fik at vide er en bibel inden for strækflyvning. Den er skrevet af seks gange verdensmester Bernard Eckey, der efter sigende skulle være dygtig til at beskrive strækflyvningens avancerede dele meget enkelt - som titlen også siger! 
      Jeg vil gerne give noget review på bogen, når jeg lige kommer ordenligt ind i den.

Thermals

onsdag den 3. november 2010

Af-flyvning 6 november

Hey alle!!
Af-flyvning 6 november med den traditionelle landingskonkurrence. Skulle man ikke tage at vinde den bare lige for at sætte streg under, hvad man kan forvente sig af mig til foråret? Men det bliver nok ikke let, når man i forvejen er ude af træning + at landinger til mærke er mindst ligeså meget held og fejlmålinger som fænomenale flyveegenskaber. Konkurrencen er simpel - touch-ground tættest på markeringen vinder.
Jeg poster selvfølgelig lige en resultatliste, forhåbentligt lige med mit navn i toppen;)

Thermals

lørdag den 23. oktober 2010

Vejen til at blive pilot

Hej alle!
Jeg bliver ofte stillet de samme spørgsmål. Hvem kan blive pilot? Hvor, hvordan, pris and so on...
Nu skal I få nogle svar:)
Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at ALLE kan blive svæveflyvepilot! De enkelte krav der stilles til dig er følgende:
- Du skal være fyldt 15 år, den dag du går solo (uddannelsen kan startes som 14-årig)
- Du skal have et alment godt helbred - briller er f. eks. ingen hindring.
- Ingen fortid som spritbillist.

Pris og info:
I dag er der gode muligheder for at blive pilot. Der findes 38 svæveflyveklubber i Danmark, jævnt fordelt over hele landet. Næsten alle klubberne har fly til grundskoling, videregående skoling og til konkurrenceflyvning. Aspiranten behøver derfor ikke selv investere i et fly for at dyrke svæveflyvning. De danske klubber er, til forskel fra mange udenlandske klubber, drevet af medlemmerne selv. Uddannelsen til svæveflyvepilot bliver gennemført lokalt i klubberne, hvor prisen varierer alt efter klubbens faciliteter osv. Instruktørene i Danmark er ulønnede og bruger megen fritid på at hjælpe aspiranterne i luften - så tak til dem!


True Nabodag 2009-08-24_10
Prisen for at opnå svæveflyvecertifikat (S-certifikat) er varierende fra klub til klub, men koster i gennemsnit mellem 10-20.000 kr. Man skal nemlig have en medical (læs mere her: http://www.caa.co.uk/default.aspx?catid=49&pagetype=90&pageid=528) og man skal have en teoretisk prøve, hvor materiale og prøvegebyr skal betales. Derudover betales et månedligt kontingent til DSvU (Dansk Svæveflyver Union), KDA og FLYV - dette koster tilsammen 117,- om måneden, der typisk lægges oven i den aktuelle klubs medlemskontingent. Herudover betales der for flyvning - her udbydes der som regel flyvepakker.
      Men prisen afhænger meget af, hvor meget tid der afsættes til svæveflyvning! Svæveflyvning er en tidskrævende sport, der kræver, at du ofrer et par timer om om ugen for at få et fremadgående uddannelsesforløb. De fleste opnår deres certifikat i løbet af 1,5 år, eller mindre - meget varierende alt efter hvor meget tid man bruger.


Uddannelsen:
Uddannelsen er inddelt i to dele, en A- og B del. Under A-skolingen lærer man at manøvrere et svævefly og kunne gennemføre en sikker og veldisponeret flyvning på egen hånd, i et 2-sædet skolefly. A-skolingen afsluttes med solo-flyvning. Før soloflyvningen skal aspiranten have bestået S-teori, eller en miniprøve til solo-flyvning. Vigtigheden i disse prøver er blandt andet, at man kender til vigepligter og andre forbehold.
      Under B-skolingen lærer man at udnytte termikken, flyve termik med andre fly og kunne gennemføre en sikker og veldisponeret flyvning solo, i en en-sædet skoleflyver. Efter B-skolingen bliver man indstillet til en praktisk prøve til enten lokalflyvningstilladeles eller S-certifikat.


HCBsoloTeorien i svæveflyvning, S-teorien, foregår over en vinter, og afsluttes med en prøve i starten af sæsonen - med mulighed for omprøve senere. Efter teorien har man 2 år til at afslutte sin uddannelse med enten lokalflyvningstiladeles eller S-certifikat, før gyldigheden af teorien slipper op. Teorien indeholder fagene aerodynamik, meteorologi, love og bestemmelser, menneskelig ydeevne og begrænsninger, flyvelære og instrument- og materiellære.
Efter uddannelsen begynder en hel ny tilstedeværelse som pilot, og de rigtige svæveflyveroplevelser venter forude!
      På billedet ovenfor ses den glade aspirant, mig :D, efter sin første soloflyvning. En dag jeg aldrig vil glemme! Den første soloflyvning er et kapitel for sig!! Et adrenalinsus der virkelig ikke kan glemmes. "En følelsesmæssig rutsjetur" er det blevet kaldt. Det er en fantastisk oplevelse ikke at blive råbt i nakken af en instruktør;)

Thermals

onsdag den 20. oktober 2010

Condor

Hey!
Jeg har ikke tænkt mig at gå i stå hen over vinteren, tvært imod! Jeg er begyndt at kigge på en tysk bog om strækflyvning; lidt kompliceret med de relativt mange fremmedord - på tysk vel og mærket.
      Men for at forsøge at holde den strategiske evne i spil, vil jeg én gang om ugen flyve en tur på condor på minimum 80 km. Min plan er at poste alle resultater, og se om man rent faktisk kan udvikle sig strategisk på condor. For jeg tror ikke, at mine flyveegenskaber bliver styrket særlig meget, men derimod min evne til at foretage rigtige beslutninger om hastighed, mc-værdier, ruter og skyer. Nu må vi se. Som udgangspunkt vil jeg flyve hver onsdag, eller når tiden lige er der. Jeg poster resultaterne i bunden af bloggen!


      Til alle der ikke kender til condor, er det en svæveflyve-simulator. Den er konkurrenceorienteret, og er meget nyttig når man vil lære om konkurrenceflyvning. Condor er ret billigt og købes online på deres hjemmeside www.condorsoaring.com.
Man kan flyve alene eller mod hinanden. Flyver man mod hinanden, skal man joine servers, der også ligger på deres hjemmeside.
      Har du aldrig fløjet svævefly før, er condor en genial mulighed til at lære, hvordan man flyver. Med et joystick og nogle pedaler lærer man hurtigt at lave ordenlig rorkoordinering. På den måde er condor et fantastisk supplement til svæveflyveuddannelsen - eller til den flyveinteresserede. Condor kan kun anbefales:)

Thermals

mandag den 18. oktober 2010

Vejrudsigter

Hej alle!!
Som jeg lovede i sidste indlæg, vil jeg lige poste den hjemmeside, der stod for ret gode - gratis - vejrudsigter. Mine klubkammerater mener, at de bedste vejrudsigter findes på http://www.wetter-jetzt.de/go/home. Men her kræves det, at man betaler for et login, som efter sigende ikke er sådan helt billigt... Og her er så alternativet til at kigge på Metar og Taf;)
      På http://www.flyvevejr.dk er der en masse links til supergode vejrudsigter! På forsiden er der fire links til svæveflyveudsigter. De linker blandt andet til DMI, som jo ikke laves uden for sæsonen, men også til en vejrudsigt der hedder RASP (Regional Atmospheric Soaring Prediction), som bestemt er et besøg værd! De har mærkeligt nok valgt at angive termikkens styrke i cm/s - hvorfor dog?! Det er også ligemeget, for deres udsigter er, efter mine erfaringer, ret gode.


Thermals

søndag den 17. oktober 2010

Min vej til guld

Hej folkens:)
Første indlæg i bloggen!! Mit mål med denne blog er at kunne lave en detaljeret beskrivelse af min vej til guld i svæveflyvning. Jeg vil gerne have bloggen til at fungere som en slags dag- og logbog for min flyvning og min vej frem i systemet. 
      Der farer for tiden mange tanker rundt i hovedet på mig - blandt andet muligheden for at deltage i næste års Junior DM. Mit første mål i denne kamp om en fremtidig førsteplads, vil være at deltage i Junior DM, til sommer 2011. Med en hård teoretisk træning over vinteren, og masser af flyvetræning til foråret, skulle mine muligheder for en god placering ved Junior DM være ret gode! 


I går, den 16. oktober, bød på termik til 3600', hvilket er ganske glimrende for en kold oktoberdag. Faktisk var det en meget klar dag, hvor jeg kort efter take-off kunne se til Kalundborg. Vinden muliggjorde et par skygader, der ved 14-tiden forsvandt længere mod syd, og der måtte ledes efter tørtermik, hvis man ville blive hængende. Ingen piloter var mødt op med strækflyvnings-intentioner, selvom vejret havde budt det. Måske skyldes det også lidt, at DMI ikke laver Svæveflyveudsigten efter slutningen af september, hvor termik-ligaen også stopper.  
      Til gengæld hørte jeg om en svensk udsigt, der åbenbart er gratis og skulle være ganske oprigtig i sine meteorologiske informationer. Jeg lover lige at blogge den i én af de kommende dage!


Thermals