Meteorologien er lettilgængelig for den nye pilot, der måske ikke er så erfaren i emnet - ligeledes er meteorologien også kortet ned til det, der spiller en væsentlig rolle inden for svæveflyvning. Det er rart ikke at skulle læse om noget irrelevant i forhold til svæveflyvningen - som jeg oplevede i s-teorien! Meteorologien er og bliver fuldstændig fundamental for forståelsen og udøvelsen af svæveflyvningen. Vil man opnå status i sporten, er man egentlig tvunget til at være i hvert fad amatørmeteorolog. Men det er absolut ikke negativt, da meteorologi er superspændende og sjovt at forstå.
Inden for det sidste års tid er jeg ofte blevet overrasket ved at kigge op mod himlen - pludselig så jeg hvor smuk, mærkværdig og overvældende himlen og vejret kan være. Det har været alt ligefra en ekstrem cumulusnimbus, der har tårnet sig op i troposfæren. Eller en kombination af "fnidder"-cirrusskyer og skyfri himmel der har lagt piskefløde ovenpå et helt blåt og dybt hav. Eller aftensolen der skyder sit sidste lys ind på altostratusskyerne, hvilket danner et brændende cirkus i ændrende farver. Alt sammen noget jeg aldrig før har lagt mærke til eller set - meteorologien foregår hele tiden og ændrer sig hele tiden, og den kan altid beskues.

Tilbage ved teorien. Den 5. januar starter et vinterteoriforløb. Der er planlagt 4 sessioner med følgende temaer:
1. Forberedelse til strækflyvning
2. Grundlæggende strækflyvning
3. Videregående strækflyvning
4. Debriefing
Jeg tror, at teorien og min læsning vil supplere hinanden rigtig godt - give mig nogle forskellige og ens versioner af forskellige temaer inden for svæveflyvning. Det giver mig en god mulighed for at kaste hele skidtet ned i rysteposen og vælge de ultimative løsninger, eller måske i virkeligheden afprøve løsningerne for derefter at udvælge de bedste og dermed smede den ultimative pilot:) Jeg skal selvfølgelig nok lige fortælle lidt om, hvordan teorien er, når jeg kommer så langt!
Thermals